رسته‌ها
عقلا بر خلاف عقل
امتیاز دهید
5 / 4.5
با 59 رای
نویسنده:
امتیاز دهید
5 / 4.5
با 59 رای
مجموعه حاضر، در ۲۴۰ صفحه ، مشتمل بر مقالاتی از «علی دشتی» با این عناوین: عقلا برخلاف عقل، غزالی و نصیحه الملوک، آیا نظمی در کار است؟ ، گرایش انسانی در ادب ایران ، قدرت پندار و شهوت و فتوایی عجیب ! (غزالی در خدمت خلیفه‌ی عباسی)
برای نمونه در مقاله‌ی نخست، مخاطبان با معارضه‌ی اهل سنت و جماعت در مقابل علوم اوایل یعنی دانش‌های یونانیان و نقش ایرانیان در نشو و نمای فرهنگ بشری، تقویت فلسفه و ایستادگی در برابر زهد خشک و تعبد جاهلانه آشنا می‌شوند. آن‌ها ضمن آگاهی از محتوای کتاب « احیاالعلوم »، « تهافت الفلاسفه » و « فضایح الباطنیه » تالیف امام محمد غزالی، به گفته‌ی نویسنده، درمی‌یابند که یک متفکر متحرک دانا و جامع الاطراف، چگونه در برابر تفکر اشعریان و عقاید جبری خلیفگان بغداد غالبا تسلیم می‌شود و دانش گسترده‌ی خود را در تشخیص صحیح از سقیم به کار نمی‌اندازد !.
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
تعداد صفحات:
240
فرمت:
PDF
آپلود شده توسط:
simin
simin
1393/02/02

کتاب‌های مرتبط

راه محبت
راه محبت
4.2 امتیاز
از 13 رای
هبوط در کویر
هبوط در کویر
4.5 امتیاز
از 102 رای
مقالات شمس تبریزی
مقالات شمس تبریزی
4.8 امتیاز
از 111 رای
چهار زندان انسان
چهار زندان انسان
4.6 امتیاز
از 37 رای
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی عقلا بر خلاف عقل

تعداد دیدگاه‌ها:
10
کتاب در نقد افکار و آراء غزالی و تقبیح تعصبات مذهبی در جهان اسلام است.
انتقادهای نویسنده منصفانه، نکته سنج و توام با ادب نقد است.
زهی شگفتی! برده و اسیر از آزادی می گریزد. دارا و تنعم از رفاه روی گردانده و به دریوزگی و خواری میشتابد و تندرست و توانا عجز و بیماری می جوید! چنین شگفتی روی داده و می دهد و متاسفانه در همه جهان روی داده است.
آدمی که به نیروی ادارک آراسته و از فیض آن بر همه جانداران کره زمین مزیت یافته است خرد را تحقیر کرده و مایه گمراهیش می پندارد.
باید کتاب جالبی باشد هنوز کتاب را نخوانده ام ولی موضوع مواجهه با عقل در جهان اسلام ماجرای جالبی دارد:
گروههای مختلف دراین مواجهه،مواضع مختلفی داشته اند:
1- طایفه فقها که به ظاهر شریعت میپردازند و پنج فرقه اصلی را تشکیل میدهند(4 فرقه تسنن و یک فرقه شیعه) که عموما میانه خوبی با عقل ندارند و جز اقلیتی از آنها،سایرین اعتقادی چندانی به عقل در زمینه اجتهاد ندارند و به نقل بسنده میکنند
2- جماعت متکلمین که به مبانی شریعت میپردازند و دو گروه مهم بوده اند:
اشعریان:که اکثریت بوده اند و شاید بهتر است بگوییم موافق ایمانند و مخالف عقل مخصوصا دشمن عقل یونانی.غزالی و فخر رازی از بزرگان آنند
معتزله:که اعتقاد بسیاری به عقل دارند (البته مبادی آنها با عقل فلسفی یونانی تفاوت دارد)اخوان الصفا،زمخشری،ابوحیان توحیدی،ابن ابی الحدید و ...از این گروه اند و متکلمین شیعه نظیر سید مرتضی و شیخ مفید هم نزدیک به آنهایند.میراث آنها تحت عنوان نومعتزلی در جهان معاصر با شخصیتهایی مانند محمد ارغون،نصر حامد ابوزید،محمد الجابری ، دکتر سروش و مجتهد شبستری و...هستند.
3- گروه فلاسفه که به وجود شناسی میپردازندباز چند گروه اند: مشائیان مانند ابن سینا و کندی و فارابی به عقل یونانی اعتقاد بسیار دارند و روش آنها تقریبا عقلی محض است و بیشترین اعتقاد را به عقل دارند. و گروه اشراقیان و صدرائیان که به عقل بعلاوه شهود اعتقاد دارند و به روش عقلی محض اعتقادی ندارند مانند سهروردی و ملاصدرا.
4- گروه عرفا یا جماعت متصوفه که در پی کشف باطن شریعتند:یک سری از آنها دشمن عقل اند مانند عطار نیشابوری و حافظ و.. و اینان اعتقاد به عشق دارند.و گروهی دیگر مانند مولانا برای حصول به حقیقت،عقل را لازم میدانند ولی کافی نمیدانند و اصل را به عشق میدهند.
5- گروهی نیز لادری گرایند و به هیچ یک از گروههای فوق تعلق ندارند و باز اعتقاد چندانی به عقل ندارند مانند خیام و ابوالعلای معری و..
در جهان غرب هم چنین مواجهه هایی با عقل صورت گرفته است که داستان خود را دارد.
من همیشه کتاب های علی دشتی را میخوانم صرفنظر از شخصیت و دیدگاه های سیاسی او ،مسایلی را مطرح میکند که آدمی را به اندیشیدن به آنها وا میدارد
سیمین گرامی! انتخاب شما برای آپلود کتاب قابل تحسینه و زحمات شما شایسته‌ی تقدیر
من به سهم خودم سپاسگزارم.
سپاس از سیمین گرامی برای بارگذاری این کتاب.
عقلا بر خلاف عقل
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک